Robert Lindgren - en mångsysslare i Södvik


Robert Lindgren föddes i Glabo, Högby socken 1856. Fadern, som tituleras arbetskarl i kyrkböckerna, var Carl Fredrik Lindgren född 1809 i Stora Sinnerstad i Kalmartrakten och modern hette Anna Katharina Magnidotter, född i Högby socken 1820. När Robert är ett år dör fadern och mor och son flyttar då till Vedborm. År 1865 går flytten till Gotland där modern samma år gifter sig med Nils Johan Pettersson från Källa socken på Öland. Under åren 1874-1875 arbetar Robert som järnsvarvare vid Ehrendals gjuteri i Frustuna socken i Södermanland och återvänder därefter till Gotland. Han lämnar ön 1883 och arbetar fram till 1887 som järnsvarvare i Böda. År 1883 gifter han sig med Maria Nilsson från Böda som dock avlider redan 1886. Året efter flyttar Lindgren till Persnäs där han samma år gifter sig med Matilda Charlotta Karlsson från Högby. Under åren 1888 till 1905 kommer paret att få tolv barn tillsammans.


Robert Lindgren (1856-1918)
Mudderverket syns till vänster om ångfartyget Viking i Sandviks hamn 1905

År 1887 börjar Lindgren sin företagarverksamhet genom köpet av en väderkvarn i Södvik. Kvarnen som var byggd 1862, stod vid Kvarnsborg där den nu nedlagda valskvarnen står vid södra delen av Gamla landsvägen och som var lika stor som den välkända ”Kvarnkungen” vid Färjestaden. I kvarnens nedre våning monterade Lindgren in en cirkelsåg som drevs av kvarnen och där mycket timmer kommer att sågas de kommande åren. ”Kraften var bra men regulatorn var dålig” sa Lindgren. Vad han menade var att vindkraften var ojämn med långa stiltjeperioder, speciellt under sommaren. För att hålla sig sysselsatt började han arbeta som maskinist på ett mudderverk som ägdes av Sandviks hamnstyrelse. Mudderverket var stort och flera skutskeppare klagade på att det tog för mycket plats i hamnen. Verket blev till salu och köptes då av Lindgren, som använde virket och ångmaskinen till att bygga Ölands första ångkvarn intill den kvarn han redan ägde. Han rev den gamla kvarnen 1905 och den nya ångkvarnen var tillräckligt kraftfull för att både mala säd och såga virke med. Det gick dock åt en stor mängd brännved för att driva ångmaskinen. Veden transporterades med hästskjuts från Böda vilket blev för dyrbart och 1907 byggde Lindgren därför en ny kvarn av holländsk typ med sex vingar. Till sin hjälp hade han Knut Mårtensson som byggt kvarnen i Sandvik. Ångpannan blev samtidigt underkänd vid en besiktning och fick skrotas. 1918 drabbades Lindgren av Spanska sjukan och avled.


Lindgren var smed, sågare, maskinist och mjölnare men anlitades också som sten- och brunnssprängare och hjälpte till med många andra sysslor i bygden. Hela berättelsen om hans liv och kvarnarna i Södvik går att läsa om i Öländsk bygd 1958. Tack Birger Jansson, Frönäs för tipset om denna berättelse.

Väderkvarnen i Södvik som Robert Lindgren byggde 1907

Från Oskarshamnstidningen 1904