Sandvikslokalen ligger på Östra Alvarvägen 18 (Bild 1) och lär vara en av de första samlingslokalerna på norra Öland och en av Sandviks äldsta byggnader. Johan Gustaf Hammarstedt (1822-1899) ska, samtidigt som han på 1880-talet låtit flytta Sandviks kvarn från Vimmerby, ha flyttat huset från fastlandet.
Bild 1. Sandvikslokalen.
Spritmissbruket bland stenarbetarna i Sandvik var utbrett vid slutet av 1800-talet och det sägs att Hammarstedt av den anledningen upplät lokalen till nykterhetsrörelsen (NTO). Sandvikslokalen har varit möteslokal för NTO:s loger Blänkfyren och Solstrålen och för stenarbetarnas fackförening.
Lokalen har också använts som småskola (1900-1905) för barn från både Sandvik och Knisa. Ungefär samtidigt var den en samlingspunkt för Sandviks Kristliga Missionsförening innan de fick sin egen lokal 1911. Medlemmarna i den socialdemokratiska ungdomsklubben Ljusstrålen har också haft aktiviteter i Sandvikslokalen. För att förvalta och bygga om lokalen bildades 1913 Templet Blänkfyrens byggnadsförening (Bild 2).
Här anordnades också danser för bygdens befolkning fram till 1930-talet då lokalen i Lilla Horn tog över den verksamheten. Hjalmar Nilsson (1902-1995) skriver i Öländsk Bygd 1978 att under tjugotalet kunde man ibland vintertid läsa en liten annons i Ölandsbladet där det förkunnades att det anordnades ”trevlig afton i Sandvik” lördag kväll kl. 19.00. Det förekom en liten entréavgift, jag minns inte hur mycket, men det var ett billigt nöje jämfört med vår tid. Ja så tog vi oss dit från olika håll. […] Det fanns hemgjorda bussar i Löttorp och Böda som kom rullande fullastade med ungdomar […] Musiken var från platsen och bestod i regel av dragspel och fiol. […] David Nilsson och hans Amy tillhörde stamkunderna likaså Hilding Karlsson med sin Greta. Hilding var en skicklig dragspelare likaså Gunnar Strömberg och Macke Olson gned sin fiol av hjärtans lust.
Bild 2. Tidningen Kalmar 5 november 1913.
Den kringresande biografen Göta Lejon visade film varje söndag i lokalen. Det fanns ingen hushållsel i Sandvik förrän 1941 så filmprojektorn drevs av ett aggregat kopplat till en traktor. Traktorn väsnades ordentligt, men det spelade ingen roll menade en biobesökare - det var ju stumfilm som visades. Ljudfilmens inträde förändrade inget eftersom traktorn fortfarande överröstade allt ljud.
Under den här tiden fanns det också ett bibliotek i lokalen och det arrangerades även sykurser. En teaterscen byggdes där ibland Pluggens och Lappens kabarégäng uppträdde.
Nykterhetsrörelsen drev Sandvikslokalen fram till 1948. Lokalen behövde då rustas upp men det saknades pengar till det. Då erbjöds sandviksborna att köpa in sig i lokalen. Det såldes 500 andelar och Sandviks Byggnadsförening UPA bildades som har förvaltat lokalen sedan dess (Bild 3).
Under senare år har här arrangerats återkommande pubaftnar, påskmiddagar och en och annan musikkväll (Bild 4-6). Därutöver brukar olika lokala föreningar hålla sina årsmöten i lokalen.
Håkan Jonsson (1947-2023) arbetade hårt för att bevara lokalen och han har berättat om dess historia i en video (www.sandvikshamn.se).
Lokalen är idag i starkt behov av underhåll och vill ni bidra på något vis så kontakta gärna Persnäs Hembygdsförening. Under 2025 är Sandvik Årets Ölandsby och det har beslutats att ett eventuellt överskott från erhållna sponsormedel ska användas för Sandvikslokalens underhåll.
Bild 4. Påskmiddag 2012.
Bild 5. ICA Trossens framtid diskuteras 2017.
Bild 6. Sandviksbor vid Lokalen 2024.