Minnen från Sandvik

År 2014 sitter två före detta sjömän, Kjell och Ove Nilsson och pratar minnen från sin tid till sjöss och från det gamla Sandvik. Kjell bor i Grönvik söder om Sandvik och har många generationer av stenarbetare och sjöfolk i släkten. Under 1950-talet arbetar han flera år som bästeman i galeasen BIANCA med Axel Gustavsson som skeppare. Ove (1927-2017) bodde hela sitt liv i Sandvik och var till sjöss under åren 1942-1945 för att därefter arbeta många år i stenindustrin. Ove var också engagerad i facket, i lokalpolitiken och i Persnäs hembygdsförening.

Under 90 minuter får vi lyssna på deras öden och äventyr tack vare Göran Persson i Borgholm som skötte inspelningen. 

Skriv gärna en rad om vilka minnen detta väcker hos er. Använd knappen Kontakt i menyn ovan.

Kjell Nilsson i Grönvik.

Ove Nilsson i sitt hem i Sandvik. Foto: Åke Johansson.

Del 1. Kjell inleder och sen berättar Ove om sina minnen till sjöss. Läs mer om Ove i Öländsk bygd 2015-2016 och minnesord i Öländsk bygd 2018. Klicka på länken nedan. Använder du mobil klicka sen på "Fortsätt till webbplatsen" (21 min.).

Skutor som Ove Nilsson seglat i:

Skonaren Svan

Skonaren Lydia

Del 2. Kjell berättar om sina år i galeasen BIANCA med skepparen Axel Gustavsson i slutet av 1950-talet. På den tiden tog det 27 timmar att nå Stockholm med en skuta. Klicka på länken nedan. Använder du mobil klicka sen på "Fortsätt till webbplatsen" (26 min.).

Galeasen BIANCA

Galeasen BIANCA som flaskskepp gjort av Kent Andersson från Kalmar och Sandvik.

Skepparen Axel Gustavsson

Del 3. Kjell fortsätter att berätta om hur det var att segla i BIANCA. Ove pratar om skutorna i hamnen, sitt liv i Kungliga Flottan och arbetet i stenindustrin. Klicka på länken nedan. Använder du mobil klicka sen på "Fortsätt till webbplatsen" (23 min.).

Del 4. Det trivsamma samtalet fortsätter om minnen från hamnen och samhället och vi får lär oss vad en Bardun är för något. Klicka på länken nedan. Använder du mobil klicka sen på "Fortsätt till webbplatsen" (22 min.).